Standaard functies van Tabellen
  Menu - Diverse programma's - Tabellen - Een (stam) tabel starten
  Menu - Diverse programma's - [F4] toetsen in een veld met

Werken met tabellen
  • Op deze pagina staan de standaard functies uitgelegd, die gebruikt worden in alle tabellen van het pakket.
  • Let op: Afhankelijk van het programma (onderdeel) waarin dit dialoogvenster wordt opgeroepen, kunnen bepaalde hieronder beschreven onderdelen wel of niet beschikbaar zijn.

De standaard onderdelen van het tabellen scherm
Zoekbalk

• Type een zoekterm om alleen de regels te tonen waarin de zoekterm voorkomt.
    Om alle regels weer te tonen maakt u het invoervak leeg (klik op achter het zoekvak).
    Let op: er wordt alleen gezocht in de kolommen die getoond worden. Gebruik (Kolom tonen) om meer of minder kolommen in het overzicht te tonen.
    • Voorbeeld van invoer: Als u het (debiteur) nummer weet, dan typt u het nummer in. Als u de naam of de zoeksleutel (van de debiteur) weet, dan typt u de naam of zoeksleutel in. Als u een deel van de (debiteur) naam weet, dan typt u alleen dat gedeelte en toetst u [Enter].
    • Voorbeeld van resultaten:
      De zoekterm: "software" geeft regels met "het softwarehuis", "KING Software" en "software inc." terug.
  • (Favoriet)
    Klik op het Favoriet icoon om het huidige scherm toe te voegen aan de lijst van favorieten.
    Als favoriet gemarkeerde schermen kunnen snel geopend worden vanuit [menu - Favorieten].
  • (Help)
    Klik op het vraagteken of toets [F1] om de Help van het huidige scherm te tonen.
  • (Afsluiten)
    Sluit dit venster zonder een regel te openen, of zonder een waarde in het invoerveld in te vullen.
Navigatie en instellingen
  • (Getoonde en totaal aantal regels)
    De nummers van de getoonde regels en het totaal aantal regels in deze tabel wordt hier getoond.
  • |<  <  >  >|
    Gebruik de navigatieknoppen om naar de [|< Begin], [< Vorige], [> Volgende] of [>|Eind] pagina van de tabel te gaan. Met behulp van de navigatieknoppen kunt u snel bladeren door alle regels in de tabel.
  • [ + ] (Nieuw)
    Klik op de [+] om een nieuwe regel aan te maken in de tabel. Het scherm om de gegevens van de nieuwe regel in te voeren wordt geopend.
  • (Exporteren)
    Voor deze optie geldt een gebruikersrecht
    Exporteer de tabel regels naar PDF of Excel formaat.
    Alleen de getoonde kolommen worden geëxporteerd. Met (Kolom tonen) kunnen meer of minder kolommen in het overzicht getoond worden.
  • (Kolom tonen)
    Gebruik Kolom tonen om meer of minder kolommen in het overzicht te tonen.
    Zie help over Kolom tonen
  • (Kolom filters)
    Gebruik deze optie om boven iedere kolom een zoekveld te tonen. Zodra er een zoekwoord in een van de zoekvelden is ingevuld worden alleen de regels getoond waarin de zoekterm in die kolom voorkomt.
  • (Instellingen)
    Klik op het tandwiel om de tabellen instellingen dialoog te tonen.
    • Aantal rijen in overzichten
      Let op: deze optie geldt voor ALLE tabellen in de administratie
      Kies hier hoeveel regels er tegelijk worden weergegeven in de het tabelscherm.
      * Standaard = standaard aantal regels
      * Comfort = minder regels, grotere letters
      * Compact = meer regels, kleinere letters
    • Navigatie
      Geef hier aan of de regels van de tabel als pagina's of als één lijst met scrollbar (schuifbalk) moeten worden weergegeven.
    • Kolomfilters tonen
      • Vink deze optie aan om de kolomfilters bij het openen van deze tabel standaard aan te zetten. De kolomfilters kunnen met tijdelijk uitgeschakeld worden.
      • Vink deze optie uit om de kolomfilters bij het openen van deze tabel standaard uit te zetten. De kolomfilters kunnen met tijdelijk ingeschakeld worden.
    • Direct bewerken
      • Vink deze optie aan om de velden van de regels direct in het overzicht aan te kunnen passen.
      • Vink deze optie uit om de velden niet in het overzicht van regels aan te kunnen passen. Klik op [Aanpassen] om de regel aan te kunnen passen.
De regels
  • Menu
    Klik op de drie puntjes om het menu met opties voor de regel te tonen. Dit zijn dezelfde opties als onderaan de lijst getoond worden. Zie hieronder bij "Knoppen onder de regels" voor uitleg per optie.
  • Kolommen
    Klik op Kolom tonen om meer of minder kolommen in het overzicht te tonen.
    Zie help over Kolom tonen
  • Sorteren op volgorde van kolom
    Klik op de naam van de kolom om de lijst op volgorde van die kolom te sorteren. Een pijltje omhoog wordt getoond om aan te geven dat de volgorde van laag naar hoog [0-9 a-z] is ingesteld. Klik nogmaals op de kolomnaam om de lijst van hoog naar laag [a-z 0-9]te sorteren. Een pijltje naar beneden wordt getoond om aan te geven dat de volgorde van hoog naar laag is ingesteld.
  • Zoekfilter per kolom
    Als de kolomfilters ingeschakeld zijn met wordt boven iedere kolom een eigen zoekfilterveld getoond. Vul een waarde in om alleen de regels te tonen waarin deze waarde in deze kolom voorkomt. Vul in meerdere zoekfilters een waarde in om regels met een combinatie van gegevens te zoeken.
    Om alle regels weer te tonen maakt u de zoekfiltervelden leeg.
  • Overige bedieningselementen
    De overige bedieningselementen zijn specifiek per tabel. Ze worden beschreven in de helppagina van de betreffende tabel.
Knoppen onder de regels
  • Knoppen tonen of Menu tonen

Klik op het pijltje naast de knop om het menu van opties voor de geselecteerde regel te tonen.
    De laatst gekozen optie wordt in de knop getoond naast het pijltje.
    • Kies in het menu de optie [Weergeven menuknoppen] om de opties als knoppen onder de lijst met regels te tonen.
    • Kies in het menu de optie [Verbergen menuknoppen] om de opties als menu te tonen,
  • [Aanpassen]
    Klik op de knop [Aanpassen] om de geselecteerde regel te openen en aan te kunnen passen.
  • [Kopieren]
    Klik op de knop [Kopieren] om een kopie van de geselecteerde regel te maken en de kopie direct te openen. U dient het nummer, zoeksleutel en eventuele andere verplichte velden in te vullen in de kopie voordat u deze op kunt slaan.
  • [Verwijderen]
    Klik op [Verwijderen] om de geselecteerde regel uit de tabel te verwijderen. Er wordt een melding getoond om het verwijderen te bevestigen of te annuleren. Het verwijderen kan NIET ongedaan gemaakt worden.
  • [Vernummeren]
    Let op: deze optie is om administratie technische reden niet in alle tabellen beschikbaar
    Gebruik de optie [Vernummeren] om de unieke sleutel van de geselecteerde regel een nieuwe waarde te geven. In alle regels waarin de waarde voorkomt, in de gehele administratie, zal deze worden gewijzigd naar de nieuwe waarde.
    Zie help over Vernummeren
  • [Historie / audittrail]
    Klik op [Historie/audittrail] om de achtereenvolgende wijzigingen van de geselecteerde regel te raadplegen.
  • Overige knoppen
    De overige knoppen zijn specifiek per tabel. Ze worden beschreven in de helppagina van de betreffende tabel.

Toepassingen van het dialoogvenster
  • Wanneer wordt dit dialoogvenster getoond?
    Het tabel selectie dialoogvenster wordt getoond als u een stamtabel heeft gestart vanuit het menu, op geklikt heeft naast een invoerveld of als u [F4] getoetst heeft in een invoerveld.
  • Stamgegevens
    Als u dit scherm heeft gestart vanuit het menu, dan kunt u stamgegevens raadplegen, toevoegen, wijzigen en verwijderen.
  • Stamgegevens koppelen aan andere stamgegevens
    Als u dit scherm vanuit een stamtabelrecord heeft gestart, door bijvoorbeeld [F4] te toetsen in het veld BTW van een debiteur, dan kunt u het gewenste record selecteren en koppelen aan het stamtabelrecord.
  • Stamgegevens invoeren in andere programma's
    Als u dit scherm vanuit een (boekings)regel of invoerscherm hebt  gestart, dan kunt u het gewenste record selecteren en invoeren in de (boekings)regel of het invoerscherm.