Spits Conceptfacturen
  Menu - Spitsfactuur - knop [Bewaar concept]

Een Spitsfactuur controleren en factureren
Concept factuur controleren
  • U heeft hier in het linkerscherm het concept van de factuur die u zojuist samengesteld heeft. Bovenaan dit gedeelte ziet u in de blauwe balk, dat het hier een concept betreft. Heeft u bij het opstellen van de factuur gekozen voor bedragen incl. of excl. BTW? Dan ziet u dit hier ook weer in deze blauwe balk vermeld.
  • De tekst "Concept" wordt bovenaan in de blauwe balk weergegeven en ook als watermerk en bij het factuurnummer op het concept zelf. Een factuurnummer wordt automatisch toegekend, als u het concept definitief goedkeurt en tot factuur promoveert.
  • Controleer het concept voordat u definitief gaat factureren.
Wilt u nog iets wijzigen?
  • In het rechter gedeelte van het scherm kunt u de volgende onderdelen van de Spitsfactuur nog aanpassen.
  • Afzender
    Op het tabblad Afzender staan uw bedrijfsgegevens. U kunt deze wijzigen door op de knop [Instellingen aanpassen] te drukken.
  • Logo
    Op het tabblad Logo kunt u uw logo uploaden. Klik en sleep het logo naar de gewenste positie op de factuur. De afmetingen van dit logo kunt u hier veranderen door de hoekpunten van het logo te verslepen. Heeft u de afmetingen van een logo veranderd? Door de knop [Origineel] te gebruiken, keert u snel weer terug naar het eerdere formaat.
  • Factuurontwerp
    Welke spitsfactuur layout u gebruikt en welke gegevens er wel en niet worden afgedrukt kunt u instellen op het tabblad Factuurontwerp. Klik op de knop [Instellingen aanpassen] om deze instellingen te wijzigen.
  • Debiteur
    Handig is dat op dit rechter gedeelte ook automatisch de betreffende debiteur en diens e-mailadres vermeld ziet. De factuur wordt naar dit e-mailadres verzonden. Druk op [< Terug naar concept] als u de debiteurgegevens wilt wijzigen.
  • Omschrijving, BTW en/of Bedrag wijzigen
    Druk op [< Terug naar concept] als u de omschrijving, het BTW-bedrag of de artikelprijzen op de conceptfactuur wilt wijzigen.
  • Factuurdatum
    het pakket stelt automatisch de datum van vandaag voor. U kunt in dit rechterscherm ook de datum voor de factuur nog veranderen. Dit is de datum waarop de factuur geboekt wordt in de administratie. Het jaar en de periode van de factuurboeking volgen uit deze datum.
    • Voorbeeld in een administratie met 12 periodes
      Een factuur met factuurdatum 02 februari 2015 wordt geboekt in periode 2 van 2015.
    • De orderdatum
      De orderdatum blijft de datum waarop u het concept aangemaakt heeft. Van de orderdatum kan de naam gewijzigd worden in het invoerscherm. Deze wordt dan apart op de factuur vermeld.
Terug naar concept
  • Druk op de knop [Terug naar concept] om de conceptfactuur regels aan te kunnen passen en/of nieuwe regels toe te voegen. Ook de debiteurgegevens kunnen indien gewenst worden aangepast.
Later factureren
  • Wilt u het concept wel bewaren, maar nog niet promoveren tot factuur? Klik dan op de knop [Nieuwe factuur]. Hiermee keert u terug naar het beginscherm van het programma Spitsfactuur. Het concept dat u aangemaakt heeft, vindt u terug in de lijst Concepten.
Nu factureren
  • Druk op de knop [Concept akkoord, maak definitieve factuur >]. De factuur wordt definitief aangemaakt en ook meteen als openstaande post in uw administratie geboekt. Het scherm Factuur afdrukken/e-mailen wordt getoond. In dat scherm kunt u dan de Spitsfactuur afdrukken en/of e-mailen.
Concept factuur afdrukken
  • De conceptfactuur is een PDF-bestand dat in het scherm van het pakket wordt getoond. Afhankelijk van het programma dat de PDF toont (m.a.w. Adobe Reader, Google Chrome of Safari) zijn er knoppen of een menu beschikbaar waarmee u de concept factuur kunt opslaan, afdrukken en / of e-mailen.
    Let op: De functionaliteit van het PDF-programma betreft software van derden. Voor uitleg en ondersteuning bij het gebruik van de PDF-software, verwijzen wij u naar de leverancier van deze software.

Voor de accountant
Spitsfactuur Factureren: Wat gebeurt er in de administratie?
  • De factuur wordt automatisch in het dagboek Verkoop geboekt. Daarbij wordt standaard de splitsrekening van de administratie als tegenrekening gebruikt. Per BTW-tarief (Hoog, Laag, Verlegd, Geen) wordt een opboeking op de debiteur gemaakt, waarin direct de BTW berekend wordt. Daaronder volgen de omzetboekingen waarmee de splitsing op nul loopt.
  • De BTW van de factuur wordt daarbij automatisch geboekt op basis van de BTW-code in de boekingsregel.
  • Let op: Als er achteraf gefactureerd wordt in een periode waarvan de BTW-aangifte al definitief gemaakt is, wordt het aan te geven bedrag automatisch meegeteld in de eerstvolgende BTW-aangifte.
  • Er komt een openstaande post voor de debiteur in de administratie. Die post wordt voldaan als de betaling van de debiteur in het dagboek van de bank wordt geboekt. Dat kan handmatig of automatisch met het programma Afschriften Inlezen.