Spitsfactuur instellingen
  Menu - Spitsfactuur - knop [Instellingen]

Gebruikersrechten en administratie-instellingen voor Spitsfactuur
Alles openen Alles sluiten
Eenmalige instellingen voor de spitsfactuur
Gebruikersrechten voor spitsfactuur
Gebruikersrechten
Om een spitsfactuur te kunnen maken dient u de volgende gebruikersrechten te hebben.
  • Toegang tot programma Rapporten
      Menu - Beheer - Gebruikersbeheer - [Menurechten] - [Programma's] - optie Rapporten
  • Gebruikersrecht om te mogen factureren
      Menu - Beheer - Gebruikersbeheer - [Menurechten] - [Opties] - [Verkoop] - [Verkooporders invoeren] - optie Factureren toestaan
  • Toegang tot Spitsfactuur programma
      Menu - Beheer - Gebruikersbeheer -[Menurechten] - [Programma's] - optie Spitsfactuur
Administratie instellingen voor spitsfactuur
Administratie instellingen
Om een spitsfactuur te kunnen maken dienen de volgende instellingen in de administratie doorgevoerd te worden:
  • Basisinrichting
      Menu - Beheer - Instellingen voor administratie - Basisinrichting - Debiteurenadministratie
    In de administratie dient u gebruik te maken van een debiteurenadministratie. De NAW-gegevens van nieuwe klanten, die u invoert in de Spitsfactuur, worden meteen opgeslagen in de tabel Debiteur.
  • Basis Algemeen
      Menu - Financieel - Grootboek - Tabellen - Basis Algemeen
    In de Basis Algemeen legt u de gegevens vast van het bedrijf waarvoor de administratie wordt gevoerd. De volgende bedrijfsgegevens zijn verplicht voor een Spitsfactuur: Adres, Postcode, Woonplaats, E-mailadres, Telefoonnummer, BTW-nummer, Kvk-nummer, KvK-plaats en IBAN-bankrekeningnummer.
Factuur tonen op het scherm
Indien u van deze mogelijkheid gebruikt wenst te maken, dient het programma Adobe Reader geïnstalleerd te zijn op uw computer, zodat u PDF-bestanden kunt weergeven.

Instellingen voor het samenstellen van een Spitsfactuur
Tabblad Standaardtekst
  • Op het tabblad Standaardtekst kunt u net zoveel standaardteksten invullen als u wilt (denk bijvoorbeeld aan artikelnamen, aanvullende opmerkingen en/of artikelomschrijvingen). Deze ingegeven standaardteksten vindt u dan terug in het selectiemenu in het scherm waar u uw factuur samenstelt. De standaardteksten worden automatisch op alfabetische volgorde gesorteerd.
    • Standaardtekst toevoegen
      [ + ] - Druk op het plusteken om een nieuwe standaardtekst toe te voegen. Het tekst invoerveld wordt getoond. Vul de tekst in die u op de factuur wilt gebruiken. Druk vervolgens op [Opslaan] om de nieuwe standaard tekst te bewaren.
      Maak het tekstvak zo groot als nodig is door op de rechteronderhoek van het tekstvak te klikken en slepen.
    • Standaardtekst wijzigen
      Klik in het tekstvak van de standaardtekst die u wilt wijzigen. Het veld verandert van kleur en u kunt de huidige tekst aanpassen en/of aanvullen. Druk vervolgens op [Opslaan] om de wijzigingen te bewaren.
    • Standaardtekst verwijderen
      [ x ] - Druk op het kruisje om de standaard tekst te verwijderen. Er volgt eerst een melding waarin u het verwijderen moet bevestigen.
    • [Opslaan]
      Na het toevoegen, wijzigen of verwijderen van standaardteksten dient u altijd op de knop [Opslaan] te drukken om de veranderde gegevens voor de Spitsfactuur te bewaren.
Tabblad STAMGEGEVENS
  • Bedrijfsgegevens
    Naam - Adres - Postcode - Plaats etc.
    Op het tabblad Stamgegevens vul je de gegevens van het bedrijf in. Deze gegevens komen onderaan de factuur te staan. Gegevens die er al staan zijn opgehaald uit de tabel Basis Algemeen. (zie: Financieel - Grootboek - Tabellen/stamgegevens - Basis Algemeen). Nieuwe invoer en wizigingen in dit scherm worden automatisch in Basis algemeen opgeslagen.
    • BTW-identificatienummer en Omzetbelastingnummer
      Let op: Alleen een ZZP'er moet ook het veld Omzetbelastingnummer invullen
      Eenmanszaken hebben een nieuw BTW-identificatienummer gekregen. Het "oude" BTW-nummer moet in het veld Omzetbelastingnummer worden ingevuld. Dat wordt gebruikt voor communicatie met de Belastingdienst, zoals het indienen van de BTW-aangifte.
      Het BTW-identificatienummer wordt op documenten voor klanten (zoals facturen) en leveranciers afgedrukt.
      • Geen eenmanszaak?
        Dan verandert er bijna niets. Alleen de naam "BTW-nummer" is veranderd in "BTW-identificatienummer". Het nummer zelf is gelijk gebleven.
    • Bankrekening
      De twee bankrekening velden komen overeen met de velden "Bankrekening IBAN" en "Bankrekening 2 IBAN" uit de tabel Basis algemeen.
  • Gebruik aantal en prijs
    Zet de schuif naar rechts om ook de kolommen aantal en prijs (per stuk) te gebruiken op de spitsfactuur. Het bedrag wordt per regel berekend (aantal x prijs).
    De kolommen Aantal en Prijs worden getoond bij het invoeren van de spitsfactuur.
  • Betaaltermijn
    Kies de betaaltermijn die op de Spitsfactuur vermeld wordt. U heeft de keuze uit 7, 14, 30 en 60 dagen. In de financiele boeking van de Spitsfactuur bepaalt dit aantal dagen de vervaldatum van de factuur.
  • Faillisementen
    Maakt u gebruik van het controleren van gefailleerde debiteuren en crediteuren?
    Zet deze optie aan om een melding te krijgen als de debiteur van de spitsfactuur vermeld staat op faillisementen.com
    Zet deze optie uit om geen melding te krijgen.
  • Verstuur factuur vanuit
    Kies welk e-mailadres als afzender gebruikt moet worden als u een Spitsfactuur per e-mail verstuurd.
    Let op: Vul je eigen mailserver gegevens via de knop [ Email (SMTP) account ] .
    • Mijn e-mailadres
      Dit is het e-mailadres dat bij uw gebruiker account is vastgelegd.
    • E-mailadres van het bedrijf
      Dit is het e-mailadres dat in de Basis algemeen bij uw bedrijfsgegevens is vastgelegd.
  • E-mail tekst
    • Taal
      Kies Nederlands, Engels, Duits of Frans om de e-mailtekst in de betreffende taal te raadplegen en/of aan te passen. De e-mail tekst per taal wordt gebruikt als u een Spitsfactuur per e-mail stuurt aan een debiteur waarbij de betreffende taal staat ingesteld.
    • E-mail tekstvak
      Vul hier de standaard tekst in die moet worden voorgesteld in het mailbericht.
  • Knop [ Standaard tekst ]
    Via deze knop spring je naar de standaard teksten voor op een factuur.
  • Knop [ Email (SMTP) account ]
    Via deze knop kun je de uitgaande server instellingen van je mailprovider vullen. Hiermee zorg je dat je eigen mailserver de facturen verstuurd.
  • Knop [ Online betalingen ]
    Via deze knop kun je een koppeling maken met je Buckaroo of je Mollie omgeving. Bij het mailen van de facturen kan een betalingsmethode worden getoond. Klik hier verder voor meer informatie.
Tabblad Logo
  • Op het tabblad Logo kun je het logo of het briefpapier van je bedrijf uploaden. Dit logo kun je in je conceptfactuur heel gemakkelijk van formaat veranderen door met de muis te slepen. Ook kun je ervoor kiezen je logo links, in het midden of rechts te plaatsen.
  • Bij gebruik van briefpapier dien je bij tabblad Factuurontwerp (zie hieronder) bij het veld 'Gebruik logo als' te kiezen voor 'Briefpapier'.
Tabblad Factuurontwerp
  • Factuurontwerp
    Maak hier uw keuze uit de beschikbare Spitsfactuur layouts. Als u deze optie hebt gewijzigd, dan wordt de gekozen layout direct gebruikt als u een (concept) Spitsfactuur op het scherm toont of gaat afdrukken/e-mailen.
  • Positie van het adres
    Kies Links, Midden of Rechts om aan te geven op welke positie het adres op de factuur afgedrukt moet worden.
  • Witruimte tussen de regels
    Kies het aantal regels witruimte dat tussen de factuurregels van de spitsfactuur getoond moet worden.
  • Gebruik logo als
    • Kies Logo om het logo bovenaan de spitsfactuur af te drukken. U kunt de positie van het logo in de kop van de factuur nog aanpassen als er een concept factuur op het scherm staat.
    • Kies Briefpapier om een afbeelding als achtergrond van de gehele factuur af te drukken. Wij adviseren u om een afbeelding die is opgemaakt als document achtergrond (briefpapier) te gebruiken. Kleinere afbeeldingen zullen worden opgerekt.

• Boven marge
    Minimum voor de eerste pagina is 85 mm. het maximum voor eerste en vervolg is 125 mm.
    Geef hier de marge op voor de eerste pagina van een Spitsfactuur.
    Ingesteld in millimeters, die de Spitsfactuur vrij moet laten bij het samenstellen van de factuur. Met de marge instelling geeft u een eigen logo of briefpapier de juiste ruimte ten opzichte van de factuurgegevens.
  • Vervolg pagina
    Geef hier de boven marge op voor eventuele vervolgpagina's van een Spitsfactuur. Vervolgpagina's zijn anders ingedeeld omdat de kop van de factuur niet herhaald wordt op vervolg pagina's.
  • Onder marge
    Geef hier de onder marge op voor alle pagina's van de Spitsfactuur.
    Ingesteld in millimeters, die de Spitsfactuur vrij moet laten bij het samenstellen van de factuur.

• Afdrukken
    Kies hier welke bedrijfsgegevens op de Spitsfactuur moeten worden afgedrukt.
    • Voorbedrukt papier met adresgegevens
      Indien u voorbedrukt briefpapier gebruikt met uw adresgegevens, kunt u hier een vinkje zetten. Bij het afdrukken van uw factuur op uw briefpapier zullen dan onderaan de factuur niet uw bedrijfsgegevens afgedrukt worden.
      Let op: Indien u de factuur via e-mail verstuurt, zullen de bedrijfsgegevens wel vermeld worden.
    • Adresgegevesn opnemen in e-mail layout
      Vink deze optie aan om uw bedrijfsgegevens op de factuur af te drukken als deze per e-mail verzonden wordt.
      Vink deze optie uit om de adresgegevens op de afdruk en de e-mail versie van de spitsfactuur af te drukken.
    • Bedrijfsnaam in logo
      Staat de naam van uw bedrijf in uw logo? In dat geval kunt u dit veld aanvinken. Uw bedrijfsnaam wordt dan onderaan de factuur niet nog eens extra vermeld. Alleen uw andere bedrijfsgegevens komen daar dan te staan.
    • Toon BTW grondslagen op de factuur
      Vink deze optie aan om de btw grondslagen ook op de factuur af te drukken
      Vink deze optie uit om geen btw grondslagen op de facuur af te drukken.
    • Toon BTW bedragen en percentages op een "Inclusief BTW factuur"
      NB De BTW wordt altijd automatisch geboekt als een concept wordt gefactureerd
      Vink deze optie aan om op een (concept) spitsfactuur met BTW Inclusief de BTW bedragen en BTW percentages te tonen. Op "Spitsfactuur Layout 1" wordt de kolom "BTW" getoond met de percentages per regel en wordt het BTW-bedrag bij het totaal Te betalen afgedrukt.
      Vink deze optie uit om geen BTW bedragen en BTW percentages af te drukken op de (concept) Spitsfactuur.
    • Laatst gebruikte factuurnummer
      Wijzig indien nodig hier het laatst gebruikte factuurnummer naar het door u gewenste factuurnummer.
      De eerstvolgende spitsfactuur zal dit (nummer + 1) als factuurnummer krijgen. Begin dus bijvoorbeeld met een nummer als 20170000. De eerste factuur na de wijziging krijgt dan nummer 20170001.
    • Datum
      Geef hier een andere omschrijving voor het woord "datum" op. De omschrijving die u hier invoert zal op de factuur worden afgedrukt. De omschrijving wordt ook getoond in het invoerscherm van de Spitsfactuur.
      • Nederlands
        Voor debiteuren in Nederland zal de omschrijving in dit veld gebruikt worden.
      • Engels
        Voor buitenlandse debiteuren met de taal ENG zal de omschrijving in dit veld gebruikt worden.
      • Duits
        Voor buitenlandse debiteuren met de taal DUI zal de omschrijving in dit veld gebruikt worden.
      • Frans
        Voor buitenlandse debiteuren met de taal FRA zal de omschrijving in dit veld gebruikt worden.